News

Guvernul pregăteşte taxa „pe vilă”, pe produsele bio şi TVA 19% pentru mâncarea animalelor

Liderii Coaliției fac noi scenarii legate de taxele plătite de români. Guvernul pregătește noi taxe pentru populație, în special taxe ”pe lux”.

Taxa pe lux revinde în actualitate. PSD si PNL au negociat majorarea unor taxe si impozite, dar si introducerea unor noi taxe. E vorba despre taxa pe lux care presupune că românii care au proprietăti de peste 500 de mii de euro vor plăti o taxă anuală de 1% din valoarea proprietătii. Iar în Coalitie se discută, mai nou, si despre mâncarea pentru câini si pisici. Sursele noastre spun că mâncarea pentru animalele de companie se va scumpi: în acest caz TVA va creste de la 9 la 19%.

Guvernul vrea o majorare până la media europeană a accizelor pentru țigări și alcool. În plus, se propune și majorarea taxelor în industria jocurilor de noroc, inclusiv cu o majorare a taxei de licențiere, pentru că, susțin guvernanții, această industrie este una înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale.
Se ia in calcul și o taxare a băuturilor răcoritoare care au în compoziție o anumită concentrație de zahăr, după modelul irlandez.
Printre măsurile avute în vedere se numără inclusiv scumpirea mâncării pentru animalele de companie, care nu va mai beneficia de facilități fiscale. Practic, va crește taxa pe valoarea adăugată la 19%, începând din aceasta toamnă. Aceeași măsură o are în vedere guvernul și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

Surse din Coaliție susțin că PSD își dorește și taxarea suplimentară a luxului. Adică o taxa de 1% pe clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro, și în care să fie cuprinse și piscinele.

De asemenea, Executivul pregătește și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Valoarea luată în discuție este de 15% pentru sumele scoase din țară.

CE TAXE ŞI IMPOZITE VREA GUVERNUL SĂ MAJOREZE

 • mâncare animale de companie: TVA creşte la 19%
  produse bio: TVA creşte la 19%
  suplimente alimentare: TVA creşte la 19%
  hoteluri şi restaurante: TVA creşte la 19%
  plimbări de agrement: TVA creşte la 9%
  taxa de 1% pe clădirile peste 500.000 euro
  taxa de 1% companii cifră de afaceri 100 mil. euro/an

Țigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie. Tot din toamnă, am putea ajunge să plătim mai mult pentru vacanțe sau mesele la restaurant. Deficitul bugetar este destul de mare, astfel că guvernanții caută soluții pentru a face rost de bani. Mai exact, Ministrul Finanţelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din această toamnă este foarte probabil să fim nevoiți să dăm mai mulți bani pentru țigări, băuturi alcoolice și sucuri.

Ţigările, purtătoare de accize mai mari

Începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. Totodată, TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, acest lucru ducând inevitabil la creșterea prețurilor din acest domeniu de activitate. În plus, agricultura și construcțiile ar putea fi afectate de scumpiri în această toamnă, cei care lucrează în aceste domenii urmând să plătească 10% mai mult contribuția pentru sănătate.

În România ţigările sunt de 4 ori mai scumpe ca în Luxemburg și dublu față de Germania, raportat la puterea de cumpărare. JTI semnalează că intențiile Guvernului de a crește acciza la țigarete vor duce la creșterea abruptă a pieței negre, în condițiile în care raportat la puterea de cumpărare, un pachet de țigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg și dublu față de Germania, Italia, Spania, Olanda.

În țara noastră, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 23% sub media europeană, conform ultimelor date Eurostat. La noi, ponderea prețului unui pachet de țigarete în venitul mediu zilnic disponibil este de 20%, aproape cât ponderea din Irlanda, unde sunt cele mai scumpe țigări și mai mare decât cea din Franța, aceste două țări înregistrând cele mai mari accize la țigarete! În Germania, procentul este mult sub cel din România – 9,3%, Polonia – 12,3%, Ungaria 17,7%. Altfel spus, cu venitul zilnic disponibil, se pot cumpăra în România aproape 5 pachete de țigări, în Germania – aproape 11 pachete, în Italia – 10, în Spania – 9, iar în Luxemburg peste 20.

Tot din tomană am putea să plătim mai mult pe vacanţe sau mese la restaurant. Şi asta pentru că TVA-ul din industria HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%. De exemplu, pe o masă la restaurant care costă azi 109 lei am putea plăti din toamnă 119 lei. În cazul unei nopţi de cazare pe litoral – de 420 de lei – aceasta ar putea posta 476 de lei

Marcel Ciolacu anunţă o nouă discuţie cu miniştrii şi Nicolae Ciucă, vineri, pe măsurile fiscale:  Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra pe ce ne-am asumat în PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat miercuri o nouă discuţie cu miniştrii şi Nicolae Ciucă, vineri, pe măsurile fiscale, e precizând că săptămâna următoare încep să ia decizii. Şeful Executivului a dat asigurări că nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, ci se va lucra exact pe ceea ce şi-au asumat în PNRR.

Se scumpesc ţigările. Cât costă un pachet de Kent din 3 iulie

”Am avut până acum două sau trei întâlniri, este evident că trebuie luate anumite măsuri nu numai de reducere şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrul acesta se ştia încă din luna mai, în urma avertismentului venit de la Comisia Europeană. Cred că vineri vom avea iarăşi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, cu actualul ministru şi cu preşedintele Senatului iar în zilele următoare, săptămâna următoare începem să luăm decizii”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la Berlin.

”Nu se va mări niciun impozit, nu vor fi introduse impozite noi, se va lucra exact pe ceea ce ne-am asumat în acest moment, nu eu, Marcel Ciolacu şi nici PSD nu am contribuit la proiectul PNRR dar este un lucru asumat de către statul român şi vom încerca să scoatem cât mai mult din excepţii”, a arătat premierul., Marcel Ciolacu a precizat că avem un jalon de îndeplinit, asumat în PNRR.

”Există excepţii la trei categorii, la IT este o scutire pe profit şi la construcţii şi agricultură, unde sunt excepţii şi pe CASS şi impozitele pe profit. Aici o să avem o discuţie, pe venit”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul a mai afirmat că vor lua toate măsurile care se impun pentru a ne încadra în deficitul de 4,4, asumat de către statul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *