News

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Într-o decizie finală și fără apel, Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri, Puiu Popoviciu. Această hotărâre vine în urma a șase ani de litigii și reprezintă o înfrângere majoră pentru autoritățile române, care au încercat să-l aducă pe Popoviciu înapoi în țară pentru a executa o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”.

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România

Gabriel Popoviciu a primit condamnarea în august 2017, dar a părăsit România înainte ca sentința să fie pronunțată. Ulterior, el a fost localizat în Marea Britanie, unde a fost reținut inițial și eliberat pe cauțiune în valoare de 200.000 de lire sterline. Începând cu acel moment, România a încercat să obțină extrădarea sa, dar toate demersurile au eșuat.

Decizia crucială din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra a fost menținută de Curtea Supremă, care a concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România și că drepturile sale, garantate de articolul 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), au fost complet negate. Conform judecătorilor britanici, exista un risc real ca afaceristul să fi fost supus unui tratament incorect și lipsit de imparțialitate în țara sa de origine.

Victoria obținută de Gabriel Popoviciu în instanțele britanice vine la scurt timp după o altă decizie semnificativă luată de Curtea de Apel București, care a suspendat pedeapsa sa de șapte ani de închisoare primită în dosarul Băneasa Project. Instanța din România a admis că au apărut noi dovezi care arată netemeinicia condamnării, întărind ideea că Popoviciu ar fi fost acuzat în mod eronat de corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *