Cartea Electronică de Identitate, disponibilă în București din septembrie 2023
Cartea Electronică de Identitate, cunoscută ca „buletinul” cu cip, va fi disponibilă în București începând cu luna septembrie. Primele buletine cu cip au fost eliberate în Municipiul Cluj Napoca începând cu 2 august 2021. Un an mai târziu a fost extins la nivelul întregului județ.
Ministerul Afacerilor Interne informează că de la începutul implementării proiectului pilot și până la data de 9 iunie 2023 au fost eliberate 11.342 de buletine cu cip. Totodată, a fost făcut public și calendarul estimativ de implementare al Cărții Electronice de Indentitate (CEI) la nivel național. Potrivit legislației românești, Cartea de Identitate Electronică, cu cip, nu va fi obligatorie. Cetățenii români care nu doresc acest tip de act pot opta pentru cărți simple de identitate.
Cartea Electronică de Identitate sau buletinul cu cip
Parlamentul European a cerut României în anul 2019 să introducă Cartea Electronică de Identitate începând cu anul 2021. La data de 2 august 2021 a fost demarat un proiect pilot prin care Cartea Electronică de Identitate urma să fie eliberată cetățenilor din Municipiul Cluj Napoca ale căror buletine erau expirate. Ulterior, la 2 august 2022, programul a fost exins la nivelul județului Cluj. De la începerea programului pilot în Municicpiul Cluj Napoca și până la data de 9 iunie 2023 au fost emise 11.342 de buletine cu cip.
Buletinul cu cip a fost introdus prin Directiva 38/2004, transpusă în legislația românească prin Ordonanța de Urgență 102/2005. În completarea legislație a fost emis Regulamentul european 1157/2019 prin care au stabilite regulile de liberă circulație în Uniunea Europeană. Conform acestei legislații, cetățenii vor putea călători în afara statului ai căror cetățeni sunt doar cu Cartea Electronică de Identitate începând cu anul 2031. Până atunci vor putea fi folosite și Cărțile de Indentitate simple. În cazul românilor care nu vor bulentine cu cip, aceștia vor putea să treacă granița doar cu pașaportul.
Ce diferențe sunt între Cartea Electronică de Identitate și buletinul simplu?
Diferența între Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate constă în faptul că prima va avea dimensiuni mai mici. La fel ca un permis de conducere sau un card bancar. Noua carte de identitate păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital şi toate datele care sunt tipărite pe act.
Conform oficialilor MAI, locul naşterii nu va mai fi trecut pe noua carte de identitate. Acesta va fi regăsit doar în format electronic. De asemenea, adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu CIP, însă va rămâne inscripţionată pe cele simple.
În cazul în care o persoană trebuie să îşi schimbe adresa şi are carte de identitate electronică nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate fizic. Ci doar a informaţiilor în format electronic. Persoana va putea face acest lucru cu ajutorul unei aplicaţii care urmează să fie pusă la dispoziţie cetăţenilor şi nu va mai fi nevoie să se prezinte la ghişeu.
Cătălin Aurel Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, a explicat că noua carte electronică de identitate conţine acel certificat digital pe care îl vom folosi la autentificare în interfeţele informatice ale administraţiei publice. În sensul în care certificatul digital este o cheie, care îi va permite cetăţeanului să se autentifice şi să solicite predarea unor servicii. Spre exemplu: emiterea unui certificat de stare civilă sau depunerea actelor pentru căsătorie. Acestea vor putea fi formulate în mediul electronic. Şi, ulterior, vor fi expuse şi alte servicii. Mă gândesc în momentul ăsta la cazierul judiciar. Putem vorbi şi de servicii legate de înmatricularea maşinii”.
Ce acte sunt necesare pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate?
Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Cluj, singura care eliberează deocamdată cărți electronice de identitate, a transmis că persoanele care își schimbă buletinele au nevoie de următoarele documente:
• actul de identitate,
• certificatul de naștere, original
• certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original,
• certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original, certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care își schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate,
• extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original,
În cazul în care o persoană nu poate prezenta certificatul de divorț, dovada statutului civil și, după caz, a numelui se poate face cu certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiuni pe care solicitantul le are la data depunerii cererii pentru eliberarea actului de identitate. În cazul modificărilor intervenite în străinătate cu privire la datele de stare civilă, solicitantul actului de identitate prezintă certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunile aplicate, care să dovedească statutul civil și numele pe care solicitantul le are la data depunerii cererii.
Când va fi implementată Cartea Electronică de Identitate la nivel național?
August -Septembrie
- Punerea în circulație a CEI (varianta finală), la nivelul județului Cluj.
- Operaționalizarea tuturor serviciilor publice comunitare pentru evidența persoanelor de la nivelul județului.
Septembrie-Octombrie
- Evaluarea sistemului de emitere la nivelul jud.Cluj.
- Punerea în circulație a CEI (varianta finală), la nivelul municipiului București.
Octombrie-Noiembrie
- Punerea în circulație a CEI (varianta finală), la nivelul a 6 municipii, reședință de județ: Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Ploiești și Timișoara.
Noiembrie-Decembrie
- Punerea în circulație a CEI (varianta finală), la nivelul celorlalte municipii, reședință de județ.
- Extinderea punerii în circulație a CEI (varianta finală), la nivelul întregului județ, în toate serviciile publice comunitare, în maxim 2 luni de la inițierea emiterii la nivelul municipiului reședință de județ.