IPS Teodosie susține că „rămâne în deplină ascultare” față de Patriarhul Daniel, dar transmite un nou avertisment
Scandalul între arhiepiscopul Tomisului și conducerea Bisericii este departe de a se stinge. Chemat la judecata Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, IPS Teodosie reacționează, luni, printr-un mesaj în care susține că „rămâne în deplină ascultare” față de patriarhul Daniel, dar în același timp avertizează că nu renunță la ideea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, luni, printr-un mesaj pe Facebook în care se referă și la acest miting, susținând că IPS Teodosie nu a știut despre intenția de organizare a unui astfel de eveniment.
Arhiepiscopia transmite că IPS Teodosie „rămâne în deplină ascultare” față de patriarhul Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și acuză „zbateri nepotrivite și lipsite de temei ale diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului”.
În mesajul său, Arhiepiscopia spune însă că IPS Teodosie nu renunță la ideea de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie.
„Zbateri nepotrivite și lipsite de temei ale diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului”
Redăm integral mesajul Arhiepiscopiei Tomisului:
- „În legătură cu anularea mitingului societății civile în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului programat sâmbătă, 10 februarie 2024, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
- 1. Arhiepiscopia Tomisului mulțumește organizatorilor pentru că au dat curs rugăminții și îndemnului părintesc al Înaltpreasfințitului Teodosie de a renunța la marș și de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Constanța. Prezența lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfășurat în cele mai bune condiții și a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenția publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă „răzvrătire” a Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie.
- 2. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a știut de miting până la apariția știrii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024.
- 3. Așa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite și lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului.
- 4. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră și eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru neamul pe care îl păstorește precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să își exercite atribuțiile, în limitele statutare și regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând și pretutindeni, argumentația atât de bogată a propriei descendențe”.
VIDEO Reacție rară a mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, care se poziționează în conflictul BOR-IPS Teodosie
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, este de partea conducerii Bisericii Ortodoxe în disputa cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care insistă ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, fost întrebat de jurnaliști, duminică, la finalul slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iași, despre insistența IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie.
Într-o rară declarație publică, IPS Teofan a spus că nu este nevoie ca „vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, subliniind că grijile românilor sunt altele, nu dacă biserica la care se închină e arhiepiscopie sau mitropolie sau dacă IPS Teodosie este sau nu mitropolit, scrie Ziarul de Iași.
„Nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”
- „Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte.
- Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem”, a spus IPS Teofan, referindu-se la anularea mitingului care era programat pentru sâmbătă la Constanța.
- Mitropolitul Moldovei consideră că nu este nevoie ca „vechile structuri bisericeşti să fie reactualizate”, el spunând că problemele reale ale oamenilor sunt legate de grija zilei de astăzi şi de mâine, de sănătate, de riscul de extindere a războiului Rusia împotriva Ucrainei.
- „Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente.
- De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcţionează, aceeaşi mitropolie, dar cu sediul la Iaşi. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în partea de Sud-Vest a ţării, este astăzi parte a Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgovişte sau de la Argeş, precum şi fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astăzi încadrate şi funcţionează sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.
- Cred că preoţii şi credincioşii constănţeni sunt mulţumiţi în marea lor majoritate că au o arhiepiscopie la Constanţa şi că fac parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României.
- Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe.
- Fiecare avem dorinţele noastre: e bine să le exprimăm, în cadrul sinodalităţii noastre, şi primim răspunsul adecvat, dacă este voia lui Dumnezeu exprimată prin instanţele bisericeşti, atunci avem dreptul să ne exprimăm într-un mod corect, smerit, sinodal, doleanţele pe care le considerăm legitime”, a declarat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.
- https://youtu.be/AOV8QSUiXlk