News

Cuplu de români, acuzat de fraudă de 5,2 milioane de dolari de la guvernul SUA

Un cuplu de români, stabiliți în SUA, și-au recunoscut faptele, pe 15 februarie, în fața unui tribunal federal din San Diego, statul american California, relatează Times of San Diego, sursa citată de libertatea.net. Aceștia sunt acuzați de fraudă și spălare de bani în legătură cu o schemă de înșelătorie cu ajutoare COVID-19 în valoare de 5,2 milioane de dolari.

Bărbatul de 30 de ani și femeia de 29 au recunoscut că au participat la o schemă de furt de indemnizații de șomaj din California, oferite populației drept sprijin pentru lucrătorii afectați de pandemie, a declarat procuratura, într-un comunicat de presă.

Cei doi români, alături de alți 12 inculpați, au aplicat pentru beneficii de la Departamentul pentru Dezvoltare a Forței de Muncă din California, utilizând documente false.

Eduard Buse a primit peste 28.350 de dolari în nume personal și 244.050 de dolari pentru plata altor persoane, inclusiv pentru soția sa, Florentina Sima.

Procurorii au dezvăluit că Buse a transferat 128.902,99 de dolari, iar Sima – 58.881,53 de dolari, bani proveniți din fraudă, către asociații și rudele din România.

Bărbatul, capul rețelei, a utilizat bani obținuți din fraudă pentru a-și achiziționa un autoturism BMW X6 din 2020, pe care a dat nu mai puțin de 105.044 de dolari. Și aceasta a ajuns pe meleagurile natale, fiind expediat din San Diego în România pe 28 aprilie 2023.

Pe 13 noiembrie, la cererea SUA, autoritățile române au confiscat BMW-ul, 9.476,50 $, dar și mai multe ceasuri de lux. Vorbim despre trei ceasuri Rolex (Yacht Master II, Sky Dweller, Oyster Perpetual Date), un Breitling 1884 și un ceas din aur roz achiziționat de 15.550 $.

Ca parte a acordurilor lor de recunoaștere, Buse și Sima au convenit să renunțe la bolid, la banii gheață și ceasurile de lux, împreună cu toate celelalte bunuri confiscate în legătură cu caz.

Buse a fost de acord să renunțe la 128.902,99 de dolari și a fost de acord să plătească o restituire de 244.050 de dolari către Departamentul de Dezvoltare a Ocupării Forței de Muncă din statul California.

Sima a renunțat la 58.881,53 dolari și va plăti plătească aceeași sumă ca restituire.
Buse și Sima urmează să fie condamnați pe 20 mai, când vor apărea în fața judecătorului districtual american Larry A. Burns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *