externe

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit în accidentul de elicopter produs duminică, anunță presa de stat din Iran. Cadavrele lor au fost recuperate de la locul accidentului. Guvernul iranian a convocat luni o „întâlnire de urgență”. Operațiunile de căutare a elicopterului prăbușit au durat toată noaptea. Dimineață au apărut imagini cu epava complet arsă, în zona de munte de la granița cu Azerbaidjanul. Elicopterul în care se afla președintele Raisi era un model fabricat în Statele Unite și care nu a mai putut fi importat în Iran după 1979.  

ACTUALIZARE Adjunctul ministrului iranian de externe şi negociatorul-şef al Iranului în domeniul nuclear, Ali Bagheri Kani, a fost numit luni ministru de externe interimar, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadari Jahormi, potrivit IRNA, scrie Agerpres.

În accident a murit şi preşedintele ţării, Ebrahim Raisi. Preşedinte interimar a fost numit prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Ali Bagheri Kani va ocupa funcţia de ministru de externe până la organizarea de alegeri prezidenţiale în această ţară.

Comisia Europeană: Ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial nu a fost motivat politic

ACTUALIZARE Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, pe care televiziunea de stat l-a declarat decedat într-un accident de elicopter, a fost acordat fără „motivaţii politice”, informează EFE.

Duminică, UE a activat sistemul de satelit Copernicus, programul de observare a Pământului care este utilizat în mod normal pentru a acorda ajutor în caz de dezastre naturale şi pe care l-a lansat duminică la solicitarea Iranului în încercarea de a-i găsi pe Raisi, pe ministrul de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian şi pe restul autorităţilor şi a membrilor echipajului aflaţi la bordul unui elicopter.

„Nici Mecanismul european de protecţie civilă şi nici sistemul de sateliţi Copernicus nu au în spate motivaţii politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Ujvari a menţionat că „orice ţară poate solicita asistenţă de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

Unii deputaţi europeni au criticat duminică asistenţa acordată Iranului de Uniunea Europeană, atrăgând atenţia că apărătorii drepturilor omului nu sunt ajutaţi.

Israelul neagă vreo implicare în accident

ACTUALIZARE Israelul nu a fost implicat în accidentul de elicopter în care a murit Raisi, a declarat un oficial israelian pentru Reuters.

Israelul rareori comentează oficial activitățile sale în afara graniței sale, care în ultimele luni au inclus atacuri în interiorul Libanului, Siriei și Iranului.

În aprilie, Iranul a lansat un atac direct fără precedent asupra Israelului , autorizat de Raisi, despre care a spus că este o răzbunare pentru ceea ce considera a fi o lovitură israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din Damasc în 1 aprilie.

ACTUALIZARE Iranul a declarat cinci zile de doliu național, relatează presa locală.

Și Libanul a declarat trei zile de doliu național, scrie The Guardian.

Imagini de la acțiunea de recuperare a victimelor

ACTUALIZARE Semiluna Roșie anunță că a recuperat rămășițele pământești ale președintelui Ebrahim Raisi și ale celorlați pasageri.

Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prăbuşit cu o zi înainte în nord-vestul ţării, a anunţat Semiluna Roşie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Intervenția salvatorilor a fost dificilă din cauza terenului abrupt și condițiilor meteo.

„Suntem pe punctul de a transfera cadavrele martirilor la Tabriz”, marele oraş din nord-vestul Iranului, a declarat şeful Semilunii Roşii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunţând totodată încheierea operaţiunilor de căutare.

ACTUALIZARE Guvernul iranian a transmis că nu va fi nicio „întrerupere” în administrarea Iranului.

Guvernul iranian a dat asigurări luni, într-un comunicat, că moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter nu va provoca nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Preşedintele poporului iranian, muncitor şi neobosit, (…) şi-a sacrificat viaţa pentru naţiune”, a reacţionat guvernul iranian. „Asigurăm naţiunea loială că, cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul poporului, nu va exista nici cea mai mică întrerupere în administrarea ţării”, a adăugat executivul de la Teheran, la prima sa reuniune după anunţarea morţii preşedintelui Raisi, în vârstă de 63 de ani.

Cabinetul a fost prezidat de prim-vicepreşedintele Iranului, Mohammad Mokhber, care ar urma să devină preşedinte interimar, potrivit Constituţiei iraniene. Agenţia de presă germană dpa scrie că executivul iranian s-a reunit pentru o a doua reuniune de urgenţă în mai puţin de 24 de ore de la confirmarea decesului lui Raisi. Mokhber a mai prezidat o reuniune duminică seară.

ACTUALIZARE Prim-ministrul indian Narendra Modi a transmis condoleanțe familiei președintelui Raisi și poporului iranian. Într-o postare pe X a scris că este „șocat de tragica moarte”.

Numele a încă trei victime făcute publice

ACTUALIZARE Agenția de presă de stat IRNA spune că la bord se aflau și ayatollahul Mohammad Ali Al-e Hashem, imamul din orașul Tabriz, și generalul Malek Rahmati, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.

Comandantul unității de pază și protecție a președintelui, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, a murit și el. În elicopter mai erau bodyguarzi și membri ai echipajulului, ale căror nume nu au fost făcute publice, potrivit BBC.

Analist militar, despre posibilele cauze ale prăbușirii elicopterului

ACTUALIZARE Vremea ar fi jucat un rol cheie în prăbușirea elicopterului în care au murit președintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar Cedric Leighton pentru CNN.

„Ai ceață, ai ploaie, ai temperaturi scăzute”, a spus Leighton. „Cu temperaturi sub 10 grade Celsius, există posibilitatea la altitudini mai mari ca rotorul să înghețe. Există o posibilitate de defecțiune a motorului”, a afirmat el.

Leighton a adăugat că întreținerea aeronavei ar fi jucat, de asemenea, un rol, în contextul în care, sub impactul sancțiunilor, Iranul a folosit echipamente vechi pentru a-și transporta liderii la nivel înalt.

„Celălalt factor în acest lucru ar fi întreținerea – dacă elicopterul a fost sau nu întreținut corespunzător.”

ACTUALIZARE Presa de stat din Iran difuzează rugăciuni islamice în timpul știrilor, după anunțul că președintele Ebrahim Raisi și alte opt persoane au murit.

Versete din Coran sunt postate pe contul de X al lui Ebrahim Raisi.

Guvernul iranian a convocat o întâlnire de urgență, relatează presa de stat iraniană

ACTUALIZARE Guvernul iranian a convocat luni o „întâlnire de urgență”, după anunțul că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe al țării se numără printre cei care au murit în accidentul de elicopter, potrivit agenției de presă de stat iraniene IRNA, citată de CNN.

Scaunul în care stă de obicei Raisi era vacant și era drapat cu o pânză neagră în memoria președintelui, potrivit unei fotografii distribuite de media de stat.

Momentul și detaliile ceremoniei de doliu vor fi anunțate în viitor, a informat presa de stat FARS News Agency.

Presa iraniană transmite că Raisi a murit

ACTUALIZARE Presa iraniană a confirmat moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și a ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian, în urma prăbușirii unui elicopter în provincia muntoasă a Azerbaidjanului de Est, scrie CNN.

Presa de stat iraniană Press TV și agențiile de presă semi-oficiale Tasnim și Mehr au raportat că toți cei aflați la bord au fost uciși.

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe au murit în accidentul de elicopter, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava în provincia Azerbaidjan de Est, scrie Reuters.

„Președintele Raisi, ministrul de externe și toți pasagerii din elicopter au murit în accident”, a declarat înalt oficial iranian pentru Reuters, sub protecția anonimatului.

Agenția de știri iraniană Mehr a confirmat decesele, raportând că „toți pasagerii elicopterului care îl transporta pe președintele și ministrul de externe iranian au fost martirizați”.

Un oficial iranian a declarat anterior pentru Reuters că elicopterul care îl transporta pe Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a fost complet ars în accidentul de duminică.

Televiziunea de stat a raportat că imaginile din zonă au arătat că aeronava s-a izbit de un vârf de munte.

Nu a fost făcută publică o declarație oficială cu privire la cauza prăbușirii.

Reuters: Speranțele că Raisi trăiește se risipesc

ACTUALIZARE Speranţele că preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au supravieţuit prăbuşirii elicopterului pe munte şi pe o vreme geroasă se risipesc, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipele de căutare au localizat epava, notează Reuters.

„Elicopterul preşedintelui Raisi a fost complet ars în urma prăbuş din păcate, ne temem că toţi pasagerii sunt morţi”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului şi a terenului dificil pentru a ajunge la epavă, la primele ore ale zilei de luni.

Nu există „niciun semn” de viaţă în zona unde s-a prăbușit elicopterul

ACTUALIZARE Echipele de salvatori nu au detectat luni ”niciun semn” de viaţă umană în elicopterul la bordul căruia s-a aflat preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi care s-a prăbuşit duminică în nord-vestul Iranului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

„În acest stadiu nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viaţă”, a anunţat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor.

Nu există „niciun semn” de viaţă provenind din elicopterul preşedintelui Ebrahim Raisi, afirmă televiziunea de stat iraniană, potrivit BBC.

Cel puţin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul, în apropiere de satul Tavil, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit lui Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit Tasnim. Kolivand a declarat că „situaţia nu este bună”, potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA.

Anunţul a fost făcut iniţial de mai multe surse media iraniene care citau Semiluna Roşie, după care a fost confirmat de Semiluna Roşie. „Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedinte”, afirmă Semiluna Roşie iraniană într-un comunicat.

Semiluna Roşie nu a oferit informaţii cu privire la faptul dacă preşedintele şi însoţitorii săi au supravieţuit sau nu.

A fost găsit locul accidentului

ACTUALIZARE Luni, O dronă turcă a identificat luni dimineața o sursă de căldură suspectând că e vorba de epava elicopterului și a transmis autorităților iraniene coordonatele locului unde a avut loc accidentul, a transmis agenția de știri Anadolu pentru X.

Agenția de presă de stat IRNA a declarat că Raisi zbura cu un elicopter Bell 212, fabricat în SUA.

Șeful de stat major al armatei iraniene a ordonat ca toate resursele armatei și ale Gărzilor Revoluționare de elită să fie folosite în operațiunile de căutare și salvare.

Anterior, postul național a oprit toate programele obișnuite pentru a arăta imagini cu rugăciunile care se țin pentru Raisi în toată țara.

La primele ore ale zilei de luni au apărut imagini cu echipe de salvare, purtând jachete reflectorizante și lanterne, care căutau în zona unui versant, în întuneric. „Căutăm cu atenție fiecare centimetru din zona accidentului”, a declarat presei de stat un comandant al armatei regionale. „În zonă sunt condiții meteorologice cu vreme foarte rece, ploaie înghețată și ceață”

Mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea și au oferit ajutor în operațiunile de  salvare.

Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden a fost informat cu privire la informațiile despre accident. China a transmis că este profund îngrijorată. Uniunea Europeană a oferit tehnologie de cartografiere prin satelit de urgență.

Iranienii spun că au găsit locul unde s-a prăbușit elicopterul lui Raisi

ACTUALIZARE 22:44 Echipe de militari se îndreaptă spre „locația exactă” unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla președintele iranian Ebrahim Raisi, a declarat un oficial al armatei iraniene citat de agenția de stat IRNA, preluată de CNN.

Un semnal de urgență a fost recepționat de la elicopterul prăbușit, precum și un al doilea semnal, provenit de la telefonul unuia dintre „membrii echipajului”, a precizat șeful corpului Gardienilor Revoluției din provnicia Azerbaidjanul de Est (Iran) unde s-a prăbușit elicopterul prezidențial.

„Militarii se îndreaptă spre locul prăbușirii și sperăm să avem vești bune”, a spus oficialul militar.

Turcia trimite un elicopter cu echipament de vedere pe timp de noapte pentru a ajuta la căutări

ACTUALIZARE 22:39 Iran a solicitat ajutor din partea Turciei pentru a participa la operațiunile de căutare a elicopterului președintelui iranian prăbușit în nord-vestul țării. Anunțul a fost făcut duminică de ministrul departamentului turc pentru situații de urgență, informează CNN.

Iranul a solicitat un elicopter special de căutare-salvare prevăzut cu echipamente de vedere pe timp de noapte.

Turcia va mai trimite, de asemenea, în Iran șase vehicule speciale și 32 de specialiști în acțiuni de salvare pe munte.

Organizația Hamas, „extrem de îngrijorată” vizavi de prăbușirea elicopterului prezidențial iranian

ACTUALIZARE 22:22 Organizația Hamas s-a arătat „extrem de îngrijorată” după prăbușirea elicopterului în care se afla președintele iranian și alți oficiali ai Teheranului.

„Legat de acest incident dureros, ne exprimăm deplina solidaritate cu Republica Islamică Iran, conducerea sa, guvernul și poporul său și îi cerem mărețului Allah să-i protejeze și să-i țină în siguranță pe președintele iranian și pe cei din delegația sa și să ocrotească întregul popor frate iranian”, se arată într-un comunicat Hamas preluat de CNN.

Iranul este un susţinător de lungă durată al grupării teroriste Hamas, pe care o ajută cu bani și cu arme.

Oficialii iranieni spun că au luat legătură cu două persoane din elicopterul prăbușit. „Se pare că incidentul nu a fost sever”

ACTUALIZARE 21:32 Oficialii iranieni au vorbit cu două persoane de la bordul elicopterului prezidențial care au spus că accidentul nu a fost „sever”. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele iranian pentru afaceri guvernamentale, Mohsen Mansouri, la agenția de presă FARS, conform CNN.

Oficialii au reușit „de mai multe ori” să stabilească contactul cu „un pasager” și „un membru al echipajului” la scurt timp după prăbușire.

„Se pare că incidentul nu a fost sever”, a spus Mansouri. „Ministerul Comunicațiilor și alte agenții de securitate guvernamentale au identificat locul prăbușirii pe o rază de 2-3 kilometri. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, accesul în zonă e dificil”.

Echipele de salvare au găsit elicopterul lui Raisi

ACTUALIZARE 21:23 Elicopterul președintelui Raisi a fost găsit, a anunțat presa de stat iraniană, preluată de Sky news.

Elicopterul a fost găsit de echipele de salvare-căutare, a mai precizat presa iraniană.

Nu au fost momentan oferite informații legate de locul unde se află elicopterul și nici dacă au fost găsiți supraviețuitori la locul accidentului.

ACTUALIZARE 21:05 Crucea/Semiluna Roșie a infirmat zvonurile legate de dispariția a trei salvatori în timpul operațiunilor de căutare-salvare a elicopterului președintelui iranian prăbușit.

Elicopterul lui Raisi încă nu a fost găsit. UE activează un satelit pentru a descoperi locul prăbușirii

ACTUALIZARE 21:02 Elicopterul președintelui iranian încă nu a fost localizat, informează CNN, care citează oficiali militari ai Teheranului implicați în misiunea de salvare.

„Elicopterele de la baza 6 Tabriz a Forțelor Aeriene au ajuns în zona Varzeqan în vederea desfășurării operațiunilor de căutare”, a comunicat comandantul bazei aeriene. „Aceste elicoptere, alături de echipele de salvare, au fost trimise în zona prăbușirii elicopterului din cadrul convoiului aerian prezidențial de la primele ore. Din păcate, operațiunea a eșuat din cauza condițiilor meteo nefavorabile”.

Uniunea Europeană a anunțat activarea serviciului de mapare satelitare Copernicus EMS, ca urmare a unei solicitări din partea Teheranului, pentru a ajuta la găsirea locului în care s-a prăbușit elicopterul.

Trei membri ai echipelor de salvare, dați dispăruți. Președintele azer, „profund tulburat” de vestea prăbușirii elicopterului lui Raisi

ACTUALIZARE 20:00 Trei membri ai echipelor de salvare-căutare sunt dați dispăruți, informează Crucea/Semiluna Roșie, conform BBC.

De asemenea, președintele Azerbaidajnului, Ilham Aliyev, s-a declarat „profund tulburat” la auzul veștii legate de prăbușirea elicopterului în care se afla Raisi.

Raisi fusese în provincia Azerbaijan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidanului, Ilham Aliyev.

Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.

„Cerem concetățenilor să se roage pentru președinte”

ACTUALIZARE 19:45 Pe contul de Instagram al președintelui iranian Ebrahim Raisi a fost publicat un mesaj prin care se cere iranienilor să „se roage pentru președinte și cei din anturajul său”, informează CNN.

„Cerem concetățenilor să se roage pentru președinte și cei de lângă el”, precizează anunțul.

Un apel similar a fost făcut și de televiziunea de stat iraniană.

Starea în care se află Raisi e în continuare necunoscută, conform agenției de stat iraniene IRNA.

Locul prăbușirii elicopterului prezidențial s-a prăbușit într-o zonă muntoasă, greu accesibilă și în condiții de ceață deasă, a declarat ministrul iranian al Sănătății.

„Avem speranțe, dar informațiile sunt foarte îngrijorătoare”

ACTUALIZARE 19:30 Un oficial iranian neprecizat, care a vorbit agenţiei Reuters cu condiţia anonimatului, a declarat că elicopterul în care se afla preşedintele s-a „prăbuşit” în munţi şi că vieţile celor de la bord – confirmând că printre ei se află şi ministrul de externe – sunt în pericol, conform Agerpres.

„Avem încă speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare”, a indicat acest oficial.

Potrivit relatărilor din mass-media, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

ACTUALIZARE 19:00 Informațiile care vin de la locul prăbușirii sunt „foarte îngrijorătoare”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial iranian citat de publicația israeliană Haaretz.

Echipele de salvare fac eforturi pentru a ajunge la locul prăbușirii elicopterului, aflat într-o zonă muntoasă, greu accesibilă și în condiții de vreme dificilă.

Astfel, viețile președintelui Raisi și a ministrului de externe Hossein Amir-Abodllahian sunt „în pericol”, conform surselor iraniene citate de Haaretz.

De asemenea, Jerusalem Post a citat site-ul independent iranian Ensaf News care citează, la rândul său, surse care susțin că accidentul a fost „serios” și că există „o mare probabilitate” să existe răniți.

Căutările sunt îngreunate de condițiile meteo nefavorabile, în special de ceața densă

ACTUALIZARE 18:26 Ultima poziţie a elicopterul dispărut într-o zonă muntoasă este cunoscută cu aproximaţie, respectiv pădurea Dizmar din apropierea oraşului Varzaghan, dar căutările sunt îngreunate de condiţiile meteo nefavorabile, în special ceaţă densă, a declarat la televiziunea de stat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi, care a mai spus că au existat unele contacte cu ocupanţii elicopterului, fără a oferi detalii.

ACTUALIZARE 17:20 Un elicopter dintr-un convoi care transporta mai mulţi oficiali iranieni, printre care şi preşedintele Ebrahim Raisi, a efectuat duminică o aterizare forţată, a confirmat ministrul iranian de interne Ahmed Vahidi în urma relatărilor din presă, dar încă nu se cunoaşte starea preşedintelui, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul de interne a confirmat de asemenea că sunt în desfăşurare operaţiuni de căutare-salvare, dar acestea sunt îngreunate de condiţiile meteo dificile. El nu a precizat dacă preşedintele Raisi se afla la bordul elicopterului implicat în accident.

Potrivit agenţiei de presă semi-oficiale Tasnim, citată de CNN, unele dintre persoanele care-l însoţeau pe preşedinte ar fi reuşit să comunice cu Teheranul, ceea ce dă speranţe ca incidentul să nu se fi soldat cu victime.

Elicopterul zbura într-o zonă muntoasă din nord-vestul ţării într-o formaţie de trei elicoptere, dintre care două transportau miniştri şi oficiali, care au ajuns teferi la destinaţie, relatează de asemenea agenţia Tasnim.

Agenţia de presă oficială IRNA a relatat mai devreme, citând „informaţii neconfirmate”, că preşedintele Raisi şi ministrul iranian de externe Hossein Amir-abdollahian se aflau printre pasagerii elicopterului implicat în accident.

Știrea inițială:

Aterizarea a fost una „dură”, conform Reuters.

Informațiile din presa iraniană sunt momentan „contradictorii”. Nu a fost făcut până acum un anunț oficial referitor la incident.

„Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan. Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de agenția de presă Tasnim a Iranului.

Elicopterul implicat în accident zbura într-o formaţie de trei elicoptere, precizează presa iraniană preluată de Agerpres.

„La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”.

Agenția de presă a Iranului a transmis că accidentul de elicopter a survenit deasupra „Azerbaidjanului de Est” (provincie din Iran) și că o coloană oficială de mașini „a plecat spre Tabriz”.

Nu au existat detalii imediate despre ceea ce s-a întâmplat cu elicopterul şi nici cine se afla la bord. Agenţiile de presă semioficiale au oferit explicaţii variate pentru ceea ce se întâmplă, conform

Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la elicopterul în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicaţia britanică Mirror.

„Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.

Nu este clar care este starea exactă a elicopterului lui Raisi.

Elicopterul făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere. Două dintre aceste elicoptere transportau miniştri şi oficiali care au ajuns la destinaţie în siguranţă, potrivit Tasnim.

„Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz şi ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian se aflau, de asemenea, în elicopter cu preşedintele”, a spus Tasnim la X.

Raisi fusese în provincia Azerbaijan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidanului, Ilham Aliyev.

Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul foloseşte o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale îngreunează obţinerea de piese pentru ele.

Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *