externe

Last Generation: Activisti germani pentru clima acuzati de „constituirea unei organizatii criminale”

Cinci membri ai Letzte Generation, echivalentul Germaniei cu Just Stop Oil, au fost acuzați de „formarea unei organizații criminale”, scrie The Guardian.

Mirjam Herrmann, 27 de ani, Henning Jeschke, 22 de ani, Edmund Schulz, 60 de ani, Lukas Popp, 25 de ani, și Jakob Beyer, 30 de ani, au fost acuzați în temeiul articolului 129 din Codul penal german.

Se crede că este prima dată când legea a fost aplicată unui grup de protest nonviolent.

Potrivit procurorilor din statul Brandenburg, acuzațiile se referă la mai mult de 10 „atacuri” împotriva rafinăriilor de petrol, a aeroportului Berlin-Brandenburg și a Muzeului Barberini, din Potsdam, între aprilie 2022 și mai 2023.

Incidentele includ proteste în care susținătorii grupului au încercat să închidă stațiile de pompare a petrolului care duceau la rafinărie, au blocat pistele aeroportului și au aruncat cu piure de cartofi într-un tablou în ulei de Monet.

Procurorii au spus că acuzațiile s-au aplicat unui subgrup al Letzte, o campanie la nivel german care a dus la mii de arestări în ultimii doi ani.

„Există suficientă suspiciune că cei cinci acuzați au convenit cu alți membri ai acestui subgrup să comită infracțiuni împreună pe o perioadă lungă de timp”, au spus aceștia.

Asocierea oamenilor nu a fost doar menită să dureze o perioadă mai lungă de timp, ci a servit și la urmărirea unui interes comun general.”

Activiștii spun că toate protestele lor au fost deschise, responsabile și non-violente și au contestat folosirea unei legi atât de draconice împotriva lor.

Premieră judiciară

„Este prima dată în istoria Germaniei când un grup de protest împotriva schimbărilor climatice care folosește măsuri de nesupunere civilă pașnică este acuzat ca organizație criminală”, a spus Herrman.

„Această acuzație este deosebit de periculoasă pentru democrație și dreptul la protest pașnic, deoarece acuzația transformă dreptul constituțional de protest, libertatea de exprimare și de întrunire politică într-o crimă pur și simplu pentru că unele legi au fost încălcate în cursul protestului neascultător civil”.

„Această acuzație este destinată mafiei și crimei organizate. Această acuzație incriminează fiecare act de sprijin față de grupul Letzte Generation. Acest lucru creează un efect de înfrigurare imens asupra tuturor protestelor împotriva schimbărilor climatice din Germania.”

Acuzațiile, aduse de parchetul din orașul Neuruppin, vin după o investigație de doi ani asupra activităților Letzte, care au implicat raiduri la casele susținătorilor, interceptări telefonice la telefoanele acestora și chiar confiscarea site-ului web al organizației .

Potrivit Amnesty International Germania, un verdict de vinovăție chiar și pentru unul dintre inculpați ar putea transforma Letzte într-o organizație interzisă prin incriminarea oricărei activități care o promovează sau scopurile acesteia, fie din punct de vedere financiar, logistic, politic, legal sau în mass-media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *