News

Israelul, inclus de ONU pe lista statelor care comit violenţe împotriva copiilor

Organizația Națiunilor Unite a adăugat Israelul pe lista globală a statelor și grupurilor armate care au comis violențe împotriva copiilor, potrivit reprezentantului israelian la ONU, Gilad Erdan, transmite The Guardian.

Demersul vine după opt luni de bombardamente în Gaza, în care se estimează că peste 13.000 de copii s-au numărat printre cei 36.500 de morți, și la o zi după bombardamentul israelian asupra unei școli ONU din centrul Gaza, care a ucis peste 40 de palestinieni, unii dintre ei copii.

Potrivit oficialilor din domeniul drepturilor omului, Hamas este, de asemenea, menționată în raport pentru uciderea și răpirea de copii în atacul din 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost uciși aproape 1.200 de israelieni.

Erdan s-a declarat „șocat și dezgustat” de decizia „rușinoasă” de a include Israelul pe lista din acest an, care face parte dintr-un raport privind copiii și conflictele armate, care urmează să fie prezentat vinerea viitoare Consiliului de Securitate al ONU.

Violențele împotriva copiilor menționate în raport includ uciderea, mutilarea, abuzul sexual, răpirea sau recrutarea de copii, interzicerea accesului la ajutor și atacarea școlilor și spitalelor.

Raportul este întocmit de Virginia Gamba, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru copii și conflicte armate. Lista anexată la raport are ca scop general să numească și să facă cunoscute părțile implicate în conflicte, în speranța de a descuraja violența împotriva copiilor.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a emis o declarație în care a afirmat că ONU „s-a adăugat pe lista neagră a istoriei atunci când s-a alăturat celor care îi susțin pe criminalii din Hamas”.

Israel Katz, ministrul israelian de externe, a avertizat că această decizie va avea un impact asupra relațiilor țării sale cu ONU, care sunt deja foarte tensionate. Israelul refuză să trateze cu Agenția ONU de ajutorare și lucrări (UNRWA), principala organizație care direcționează ajutorul pentru refugiații palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria.

Angajații ONU au declarat că Israelul a fost exclus de pe listă în anii precedenți în urma presiunilor politice din partea oficialilor israelieni.

„Au fost deja câțiva ani în care au existat încălcări verificate de către forțele guvernamentale israeliene și de către grupurile armate palestiniene, dar acestea nu au fost niciodată incluse pe listă”, a declarat Ezequiel Heffes, directorul grupului pentru drepturile omului, Watchlist on Children and Armed Conflict.

Heffes a mai afirmat că, odată ce un stat sau un grup a fost citat în raportul ONU pentru încălcări, ONU ar trebui să se angajeze cu părțile și „ca aceste părți să ia măsuri care pot servi la prevenirea unor viitoare încălcări”.

ONU a purtat discuții în anii precedenți cu Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și cu grupurile armate palestiniene, încercând să le convingă să atenueze daunele aduse copiilor, a adăugat el.

„Este un lucru important, deoarece este vorba de un cadru creat pentru a proteja copiii de efectele conflictelor armate”, a spus Heffes.

Reprezentantul israelian la ONU, Gilad Erdan, a declarat că a fost informat de decizia șefului de cabinet al secretarului general al ONU, António Guterres, și a dat răspunsul său într-un videoclip pe rețelele de socializare.

„Sunt complet șocat și dezgustat de această decizie rușinoasă a secretarului general”, spune el în videoclip. „Armata Israelului este cea mai morală armată din lume, așa că această decizie imorală nu va face decât să ajute teroriștii și să recompenseze Hamas”.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea biroului lui Guterres cu privire la această listă, notează The Guardian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *