News

Piedone a ieșit din penitenciar după decizia ÎCCJ: Există o speranță în România pentru dreptate

Cristian Popescu Piedone a părăsit penitenciarul, la câteva ore de la decizia instanței.

UPDATE: Cristian Popescu Piedone a ieșit din închisoare, în cursul după-amiezii, și a fost întâmpinat cu aplauze, simpatizanții scandându-i numele, la ieșirea acestuia de la Penitenciarul Jilava.

Piedone a fost întrebat de jurnaliști dacă se va întoarce la primărie, mai precis la Primăria Sectorului 5. „Cu siguranță da. Dacă nu au făcut alegeri, ce să fac? Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”, a răspuns Popescu Piedone.

„Voi fi repus în funcție … îmi voi duce sectorul până la capăt”, a mai spus acesta.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone primește o veste de ultimă oră de la instanță, după judecarea recursului în casație – cale extraordinară de atac, în dosarul Colectiv. Fostul edil va fi eliberat din spatele gratiilor, după ce a stat în închisoare un an și o lună, urmare a condamnării sale, în mai 2022.

Mai exact, Cristian Popescu Piedone a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce fusese condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, magistraţii admiţând recursul în casaţie, potrivit news.ro. Ca urmare, fostul edil urmează să fie pus în libertate.

Minuta instanței

„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză”, se precizează în minuta ÎCCJ.

Totodată, magistraţii au respins ca nefondate recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina împotriva condamnărilor pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Vă reamintim că fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în luna mai 2022, de către Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. În primă instanţă, condamnarea în cazul său a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *