externe

Donald Tusk și Coaliția Civică, câștigătorii europarlamentarelor din Polonia. Ce indică însă ascensiunea extremei dreapta

Coaliția Civică, condusă de premierul polonez Donald Tusk, a obținut o victorie categorică în Polonia la alegerile pentru Parlamentul European.

Sondajul exit-poll prevede că alianţa lui Tusk, Coaliţia Civică, va câştiga 21 din cele 53 de locuri pe care Polonia le are în Parlamentul European, în timp ce PiS va obţine 19, Confederaţia va obţine 6, A Treia Cale va lua 4 şi Stânga va câştiga trei.

Coaliţia lui Tusk a obţinut 38,2% din voturi, în timp ce partidul de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut 33,9%, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne publicat după încheierea votului.

Este pentru prima dată din 2015 când partidul lui Tusk a învins PiS într-o competiţie directă, remarcă Politico.

„Polonia a arătat că democraţia triumfă aici”, a declarat Tusk după încheierea votului. „Grație hotărârii voastre, Polonia este liderul UE”, a spus el.

Totuşi, partidul de extremă dreapta Confederaţia s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent neaşteptat de mare, de 11,9%.

Partidul de centru-dreapta A Treia Cale – care face parte din coaliţia de guvernare a lui Tusk – s-a clasat pe locul al patrulea, cu 8,2 procente, în ceea ce liderii partidelor vor considera un rezultat dezamăgitor.

Tusk a caracterizat competiţia ca un vot existenţial între direcţia proeuropeană a guvernului său şi populiştii de la PiS. El a spus că populiștii vor să îndepărteze Polonia de UE într-un moment în care blocul comunitar este ameninţat de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *